کودها همواره از موثرترین فاکتورهای رشد و پرورش گیاهان هستند. در عین حال هرگاه حرفی از کوددهی و انتخاب بهترین کود به میان میآید؛ قطعا کود ورمی کمپوست انتخاب اول هر کسی است. در این مقاله قصد داریم به طور مفصل در خصوص کود ورمی کمپوست، مزایا و معایب آن صحبت کنیم؛ پس تا انتها همراه ما باشید
ورمی کمپوست چیست؟
کود ورمی کمپوست یکی از غنیترین کودهای آلی در صنعت کشاورزی است. این کود در واقع ترکیبی از مواد مغذی گیاهی، کرم خاکی و فوضولات آن است؛ کرم کمپوست، نوعی کرم قرمز رنگ به نام Eisenia foetida است. کرمها در شرایط مناسب ضایعات کشاورزی را خورده و حدود 40 تا 60 درصد از حجم آن کم میکنند و باقیمانده آن به صورت مدفوع یا مادههایی چسبناک از بدن کرم ورمی کمپوست خارج میشود. خاک ورمی کمپوست یک بستر کشت عالی برای رشد گیاه است.
بیشتر بخوانید: خاک پیتماس چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟
مزایای ورمی کمپوست
در ادامه خواص کود ورمی کمپوست را بررسی میکنیم.
غنی از عناصر مغذی
ورمی کمپوست منبع غنی از نیتروژن، پتاسیم، فسفر، کلسیم، منیزیم و سایر عناصر مفید است؛ که تاثیر به سزایی در رشد گیاه وبهبود ساختار خاک دارد.
فاقد بوی بد
جالب است بدانید با وجود این که کود ورمی کمپوست، از مدفوع کرم تشکیل میشود اما هیچ بوی زنندهای ندارد. بوی آن تقریبا شبیه به بوی خاک گلدان است. و دلیل آن تجزیهی کارامدی است که در حین تهیهی آن انجام میشود.
افزایش کیفیت ساختار خاک
کود گیاهی ورمی کمپوست خواص بیشماری دارد؛ مانند افزایش زهکشی و هوادهی خاک، بهبود سیستم نگهداری آب، نرم شدن خاک و بهبود تنفس ریشهی گیاه. که همهی این موارد در انتها موجب بهبود ساختار فیزیکی خاک میشود.
کنترل آفات و بیماری
میکروارگانیسمهای مفید موجود در ورمیکمپوست، با تحریک سیستم دفاعی از گیاه در مقابل آفات و پاتوژنها محافظت میکند. همینطور ورمی کمپوست با ترکیبات فنلی که دارد موجب فراری دادن حشرات و بندپایان میشود.
بیشتر بخوانید: پرلیت چیست و چه کاربردی دارد؟
معایب ورمی کمپوست
کود گیاهی ورمیکمپوست به خودیخود ضرری برای گیاه شما ندارد؛ و کاملا برای خاکهای شور و آهکی مناسب و مفید است. تنها استفاده بیش ازحد از کود ورمیکمپوست موجب مسمومیت و سوختگی گیاه میشود.
اما روند تولید آن نیاز به صرف هزینه و زمان بسیار زیادی دارد؛ و همینطور در تولید آن به فاکتورهایی مانند محدودیت دمایی و مکان مناسب و دارای تهویه باید توجه کرد.
نکات انتخاب یک ورمی کمپوست با کیفیت
توجه داشته باشید که یک کود ورمی کمپوست خوب و مناسب کودی است که:
• عاری از هرگونه آلودگی و کاملا استریل باشد.
• هیچ بوی زننده و نامطبوعی نداشته و کاملا سبک باشد.
• هیچ علف هرزی در آن مشاهده نشود.
• آب را در خود نگه دارد در نتیجه تعداد دفعات آبیاری گیاه را کاهش دهد.
• نسبت به سایر کودها نمک و آمونیوم کمتری دارد؛ و در صورت استفاده به اندازه، باعث سوختن گیاه نمیشود
• رنگ و کیفیت گل و گیاه را بهبود میبخشد
کاربرد کود ورمی کمپوست
از کود ورمی کمپوست در موارد زیر استفاده میشود
• احیا و راه اندازی زمینهای زراعی و باغات
• چمن کاری و بهبود زمینهای فوتبال، تنیس و …
• مناسب برای انواع سبزیکاری، صیفیکاری و تولیدات گلخانهای
• مناسب برای درختچههای زینتی، گل و گیاه آپارتمانی.
بیشتر بخوانید: بهترین ترکیب خاک برای گلدان
نقش ورمی کومپوست در گیاهان آپارتمانی
ورمی کمپوست در گیاهان آپارتمانی، باعث افزایش رشد گیاه و جوانهزنی آنها میشود؛ همینطور ورمیکمپوست تحمل تنش ریشه و شوک پیوند گیاه رو کاهش میدهد. کود ورمیکمپوست کاملا ارگانیک، بیبو و بیخطر برای کودکان است؛ و اگر کیفیت مناسبی داشتهباشد؛ میتوان گیاه آپارتمانی را خالص در آن پرورش داد.
مقدارمصرف ورمی کمپوست برای گیاهان آپارتمانی
برای گیاهان آپارتمانی و زینتی یکسوم ورمی کمپوست را با دوسوم خاک سبک مخلوط و استفاده کنید. این مخلوط مواد مغذی و مورد نیاز گیاه شما تامین کرده و زهکشی آن را بهبود میبخشد؛ در نتیجه به رشد و شادابی گیاه کمک میکند.
میانگین بهترین زمان مصرف کود گیاهی ورمی کمپوست برای هرگیاه با توجه به چرخهی زندگی آن گیاه متفاوت است؛ اما به طور کلی توصیه میشود هر15 الی 20 روز یکبار عمل کوددهی تکرار شود.
بیشتر بخوانید: خاک کوکوپیت چیست و چه خواصی دارد؟
از کجا کود ورمی کمپوست تهیه کنم؟
برای اطمینان از کیفیت و عملکرد محصول، لازم است این کود را از سایتهای معتبر و دارای مجوز رسمی تهیه نمایید. شما میتواند کود ورمیکمپوست درجه یک را از سایت سبزآیش با قیمت مناسب خریداری کنید.
در نهایت باید بگم که خاک ورمیکمپوست برای همهی گیاهان مناسب است؛ زیرا تمام نیازهای ریشه و آوند را پاسخ میدهد. و در شادابی و کیفیت گیاه تاثیر به سزایی دارد.
کامنت بگذارید